Teknoloji

Okyanusun Dibindeki Canlılar Neden Garip Görünüyor?

Hayvanlar alemine dönüp baktığımızda birbirinden farklı özelliklere sahip sayısız canlı karşılıyor bizi. Bu özellikler bize havalı görünse de temelde ihtiyaçlar Bu yüzden pek çoğunun ortaya çıktığını düşünmüyoruz. Örneğin kedilerin Garip kulakları son derece iyi duymalarını, gözleri ise loş ışıkta iyi görmelerini sağlar. Görünüşleri de büyük ölçüde bu gereksinimler bağlamında şekillenir.

Bu sadece karada değil, okyanuslarda da geçerli. Özellikle de her gün görmeye alışık olmadığımız şeyleri, okyanusun en derinindeBirden fazla kişinin yaşadığı ve terör estirdiği canlılara baktığımızda bildiğimiz okyanus canlılarında görmeye alışık olmadığımız pek çok özellik göze çarpıyor.

Bu derin canlılara baktığınızda iri gözleri dikkat çeker. Okyanusun dibinin sadece karanlık olması yetmez mi?

Pseudobatilagus

Öncelikle evet güneş ışığının ulaşamadığı bu alanlar doğal olarak oldukça karanlık . Ancak burada yaşayan canlıların birçoğu kendi ışıklarını üretme yeteneğine sahiptir. bu senin ışığın çiftleşme ve avlanmakonularda bir araç haline getirir.

Derinlerde gördüğümüz bu canlılarda olduğu gibi bu ışığın yakalanması için, büyük gözler bana ihtiyaç var Bu tamamen net bir görüntü sağlamasa da hemen hemen her şey tüketiciVar olduğu bir ortamda hayatta kalmak için oldukça kritik olabilir.

Kendi ışığına sahip canlılara örnek olarak sinema dünyasında karşımıza çıkan fener balığına (özellikle melanocetidae familyasına) bakalım.

Başının üstünde onu özel yapan o ışık Görebiliriz. Bu ışık sayesinde avını kendine çekebilir.

Aynı ışık sayesinde cinsin erkeği dişiyi bulabilir ve böylece çiftleşme sağlanabilir. Yani bu ihtiyaçlar doğrultusunda gelişen bir özelliktir.

Bu canlıların duruşlarında bir tuhaflık var ama tam olarak ne olduğunu bilmiyorduk. Peki bu neden kaynaklanıyor?

Genel olarak onları garip yapan şey, üzerlerindeki muazzam baskıdır. uyarlanabilir vücutları. Bu kurallar hakkında düşündüğünüzde aslında bulundukları ortama göre tamdırlar. bedensel özelliklerolduğunu görebilirsin.

Fener balığından başka bir örnek verelim.

Söz konusu cinsin karnı çok genişleme kapasitesiBoyutlarının iki katına kadar olan yaratıkları avlayabilirler.

Bunun avantajı, yüzeydekinin aksine derinde yemek yemenin daha kolay olmasıdır. ne bulursan yiyeceksin‘ mantığı geçerlidir.

Bu canlıların uzun süre aç kalması alışılmadık bir durum değildir ancak fener balığı ve diğer birçok ilaçta bulunan bu özellik bir tür besindir. stoklarımümkün kılar.

Orantısız büyük ağızları ve dişlerinin de sebepleri vardır.

Derin deniz canlılarının çoğunda ağız Bir kısmının büyük bir genişleme kapasitesine sahip olması dikkat çekicidir. Tabii ki, yine orantısız bir şekilde büyük keskin dişOlmazsa, onlar için pek bir şey ifade etmiyor.

Bu dişler avın yakalandıktan sonra kaçmasını engeller. Bahsettiğimiz kocaman ağza giren canlılar için bu dişler geri gelmelerini engelleyen dişlerdir. korkuluklaradönüşür

Bu canlılardan bazılarının şeffaf olduğunu fark etmişsinizdir.

Deniz meleği (Gymnosomata)

Okyanus tabanında saklanacak fazla bir şey yok. bu da şeffafCanlıların doğal hallerinde kamufle olmalarını ve bu hallerinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlar.

Şeffaf olanlar hariç derinlerde parlak kırmızı Renkli yaratıkların da olması dikkat çekicidir. Buradaki canlıların çoğu kırmızıyı ayırt edemediği için bu etkili bir kamuflaj yöntemidir.

Peki nasıl oluyor da vücutları zarar görmüyor?

hava kesesi

Derinlere dalmaya başladığımızda vücudumuzdaki hava giderek daha fazla sıkıştırılır. Nefes almamızı sağlayan ciğerlerimiz ve derinlerde yaşamayan balıklar suda yükselmelerini ve alçalmalarını sağlar. hava keseciklerininsahip olmak.

Ancak derin deniz canlılarında bu hava kesecikleri aynı zamanda bulunamadı . Bundan dolayı sıkıştırılacak hava yoktur. Bu nedenle vücutları zarar görmez.

İnternette efsane haline gelen ve bir zamanlar ‘en çirkin hayvan’ seçilen Blobfish, derinlerde yaşayan canlılardan biri:

Bazıları İçin Hassas Olabilir

Ama bu yaratık aslında öyle görünmüyor. Bildiğimiz şekliyle bir kas yapısı, iskelet ve hava kesesi. olmayanbu yaratık, diğer türler gibi suyun kendisi baz olarak kullanır. Bu nedenle derinlerde çok alışkın olmamıza rağmen balık tarifine uyarak yüzeye çıkardığımızda bozuluyor.

Böyle söylenmesi hoş olmayacak ama sözün öznesi basınç değişikliğiDüşündüğümüzde formunu oldukça yeterli bir şekilde koruduğunu söyleyebiliriz.

Blobfish aslında böyle görünüyor

Burada saydıklarımızı tek tek topladığınızda karşınıza tuhaf görüntüler çıkıyor. Ama dediğimiz gibi; bütün bunlar ihtiyaç dışıortaya çıkan özellikler.

kaynaklar: Monterey Bay Akvaryumu, BioGeoPlanet, Science ABC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerçek ve kaliteli istanbul eskort bayanları
Başa dön tuşu