Haber

Seçimler Ertelenecek mi?

Can kaybı 73 bin, hasar 84 milyar doları bulabilir. 100 bin ev oturulamaz durumda. Yüzyılın felaketinin tozu hala havada iken, bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…

Ülke olarak ulusal yas içindeyiz, hepimizin bir travması, bir şok hali, bir acizlik ve sahiplenememe duygusu var.

Orman yangınlarında hissettiğim acı gibi ama bu sefer çaresizlik duygum daha ağır…

Ekranda artan sayıların insanın annesi, babası, abisi, dedesi olduğu gerçeğiyle empati kurarak ve ilk günlerin şokunu üzerinden atmaya çalışarak sizin gibi uyuyamıyorum. ben de sorgularım

İlk günlerdeki şaşkın ve hüzünlü halim yerini öfkeye bıraktı ve tüm süreçte ‘otoritenin yoğunlaşması’ zincirleme etkisinin, tüm kurumların beceriksizliğinin, sistemin topyekun merkezileşmesinin bizi nasıl sürüklediğini görme gerçeği bizi sürüklüyor. çıkmaza giriyor, yüzüme bir tokatla tekrar vuruyor. . Afad’ın tasavvuf ve İlahiyat Fakültesi Müdürü İsmail Palakoğlu’nun özgeçmişini, mesleğini Diyanet’te sürdüren bir kişinin ne lisans ne de lisansüstü eğitiminde yöneticilik eğitiminin olmamasını sorguluyorum. Ardından 99 depreminin kahramanlarından Akut Önder Nasuh Mahruki’nin açıklamalarını dinliyorum. Akut’un Reisi olarak nasıl zorla görevden alındığını kendi anlatımıyla isyanım büyüyor.

Neden o ilin mimarlar odasından yapı denetiminin alınıp belediyelere verildiğini, askerlerin neden deprem bölgelerine geç gittiğini sorguluyorum. Orduya kentteki olaylara müdahale hakkı veren EMASYA (Emniyet-Kamu Güvenliği-Dayanışma Protokolü) protokolü, neden 2018’de kaldırıldı; 99 yılındaki depremde 24 bin askerimiz görev yaparken, 10 ili kapsayan böyle bir afette 430 bin işçiden 3500-4000 kişinin neden deprem bölgesine sevk edildiğini ve ilk 48’de hayati müdahalenin neden bu kadar geç kaldığını sorguluyorum. saat…

Ve neden yurt dışından deprem yardımı için gelen arama kurtarma ekipleri enkaza ağır ekipman yerleştirildiği için ve 6 Şubat Pazartesi günü saat 11:00’de neden geri döndü. “Saadet Hanım, Antakya’nın tamamı bitti.”Bana mesajı geldiğinde yetkililere gitmemiş olma ihtimalinin olmadığını düşünerek akşam saat 8.00’e kadar neden ‘Ulusal Yas’ ilan edildiğini sorguluyorum…

Borsa İstanbul’un kapanmasının neden 2,5 gün sürdüğünü, neden çarşambaya kadar kaldığını ve kapanışa rağmen son 2 günün neden bir gün iptal edilmediğini sorguluyorum. Depremin 8. gününde Merkez Bankası ve SPK’nın nakit sıkışıklığına ilişkin bir önlem planı ortaya koymadıklarını ve bunu neden uygulayacaklarını da söyledi. Hepimizin hemfikir olduğu konu, deprem öncesi olduğu gibi örgütsüz yönetimin, deprem sonrası yönetimdeki bu koordinasyonsuzlukla kendini göstermesi… Ve 6 Şubat öncesi ve 6 Şubat sonrası hepimizin sıkıntısı. aynı değiller…

Ezberci biat dayatan zihniyetle değil, sorgulayan, sorgulattıran sistemle değiştirilecek bu toplum… Hâlâ inanıyorum buna…

Şu anki durumumuz pek iç açıcı değildi ama ondan sonrası çok daha zorlu. Ekonomi başka bir derin yarık aldı.

Seçim ve sonrasına dair piyasa tahminlerimiz varken bu suni bir refah hali ama 2019 yılına kadar sürdürülmeye çalışılacağı kanaatinin olduğu 6 Şubat öncesi ve sonrası olarak bakmak daha doğru olur. Öyle ya da böyle seçim…

Ne zamandır yazılarımla aranızda yokum? Konuyla ilgili çok fazla soru olduğu için yazımı hazırlamış olsam da bu sarsıntı felaketiyle ekonominin seyrini tamamen değiştirecek bir süreçte olduğumuzu fark ederek bir sonraki en değerli gündem maddemiz hakkında bir değerlendirme yapmak istedim. tecrübe ettik…

Yeni seçim tarihinin ‘güncellenmesi’ kaçınılmaz… Can kayıplarının önemli ölçüde artacağı beklentisi, yürekleri acıtsa da ne yazık ki büyük bir yansımayı beraberinde getirecektir…

6 Şubat’tan önce resmen açıklanacağı neredeyse kesin olan 14 Mayıs seçim tarihi bir muammaya dönüşecek gibi. Bu tarihin erteleneceğinden hiç şüphem olmasa da asıl sorunun 18 Haziran 2023’te bile seçim yapılmaması ihtimaline dair aldığım bulgular olduğunu söylemeliyim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İnşaat ve restorasyon çalışmalarını bir yıl içinde bitireceğiz. Türkiye genelindeki tüm KYK yurtları yaz sonuna kadar depremzedelere tahsis edilecek. Üniversitelerimizi yaz aylarına kadar tatil ediyoruz, uzaktan eğitime geçiyoruz.”Benim gibi sözlerine dikkat edenler oldu..

Yeni seçim tarihinin ‘güncellenmesi’ kaçınılmaz görünüyor… Nedenine gelince; 2019 deprem bölgesinin tamamında seçmen sayısı 8 milyon 140 bin iken 2023 seçimlerinde bu sayının 9,5 milyon olacağı düşünülüyor. Bu, mevcut seçmenlerin %16’sının etkileneceği anlamına geliyor. 3 aylık bir sürede bu 10 ilde depremzedelerin sağlıklı bir seçim sürecine hazırlanacağından şüphem var. Büyük bir yıkımdan bahsediyoruz. Ölü sayısının artma ihtimali ile 100 bin ev oturulamaz durumda. Bu olağanüstü durum karşısında bizi daha da zorlayacak bir siyasi alt üst oluş ihtimali çok yüksek…

Seçimler ertelenebilir veya 18 Haziran 2023’ten sonraki bir tarihe ertelenebilir mi?

İşte Anayasa’nın ilgili maddesi “Savaş nedeniyle yeni seçim yapılması mümkün olmazsa, TBMM seçimlerin bir yıl ertelenmesine karar verebilir.”diyor.

Yani Anayasa’da açıkça yer alan ‘savaş’ konusuna, tabii afetler burada dahil edilmemiştir. Anayasa, seçimlerin ertelenmesini mümkün kılan zorlayıcı sebebi savaş olarak tanımlıyor.Sonuç olarak Seçimlerin savaş dışında herhangi bir nedenle ertelenmesi hukuken mümkün değildir.”Söylenmesine rağmen araştırdığımda bazı Anayasa hukukçularının bu konuyu yoruma bile açık bulmadıklarını, bazılarının ise bu konuda yoruma açık kapı bıraktıklarını gördüm. “Herhangi bir boyuttaki doğal afet, seçimin ertelenmesine neden olamaz, ancak Türkiye başka bir ülkeye savaş açarsa bu kararı TBMM alabilir.” Her ne kadar söylense de hukukçular açısından tartışmalı bir konu daha ülke gündemine gelmek üzere. Ayrıca 18 Haziran 2023 tarihinde seçimlerin millete verilmesi, demokrasi ve hiç açılmamış karanlık bir kapının zorlamasıyla hükümeti ve Cumhurbaşkanını seçme hakkının millete geri verilmeyeceği vurgulanmaktadır. , akla bile getirilmemesi gereken karanlık bir dönem. Çünkü bu nitelik bir kez söz konusu olduğunda bir daha olmaması için hiçbir neden yoktur. Bu da belirsizlikte güzel bir artış anlamına geliyor.

Önemli vergi artışları ile kaynak yaratılarak bu süreç aşılmaya çalışılacak olsa da…Toplanan beyin sarsıntısı vergisi olarak bilinen özel İrtibat vergisinde biriken 36,5 Milyar Dolar, 2003-2022’de 86,2 milyar TL oldu. “Bu para nereye ve nasıl harcandı?”Ben de onları sorgulamak istiyorum.

Gelelim marketlere…

Belirsizliği sevmeyen borsa açıldığında da kan kaybetmeye devam edecek. Yatırımcıları düşüş konusunda paniğe kapılmamaya davet etsem de önümüzdeki dönemin oldukça zorlu geçeceğinin ve 6 Şubat’ın bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğinin altını çizmek isterim…

6 Şubat öncesi ekonomideki sıkıntılarımız;

1- Ocak ayında beklentilerin oldukça üzerinde, neredeyse iki katına çıkan ve aylık %6,65 olarak açıklanan enflasyon, Türk İstatistikleri bu açıklamasıyla bizi bile şaşırttı ve baz etkisinin yıllık enflasyonda önemli bir düşüşe neden olmayacağını gösterdi. düşünce. Şu anda yılda %57,68; ÜFE’de %86,46 seviyesindeyiz. Bilelim ki, çokça söylendiği gibi %20 enflasyona göre hesap yaparsanız, enflasyonun %50’nin altına düşmeyeceği gerçeğiyle ayakta kalacaksınız.

2- Yaptırım uygulanan Rus kurumlarıyla iş yapan Türk firma ve bankalarına ABD’den uyarı

3- Gülben Hanım’ın Borsa İstanbul ile anlaşmazlığı

4- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şubat ayı başında TRT’ye verdiği röportajda faiz oranlarını tekrar indirip %9’un altına çekeceğini söylemesi ile yapılacak toplantıda Merkez Bankası’ndan bir faiz indirimi daha geleceği beklentisi 23 Şubat 2023 tarihinde yapıldı.

5- Rezervlerde eriyik kaybının devam etmesi

6- Millet İttifakı’nın açıklayacağı cumhurbaşkanı adayının adı tartışması

6 Şubat sonrası ekonomide endişelerimiz;

Depremin maddi hasar büyüklüğü henüz hesaplanmamış olmakla birlikte, Turkonfed, raporunda Marmara Depremi bilgilerinin kullanıldığı metodoloji ile 10 ili kapsayan ve merkezi Kahramanmaraş olan depremlerin 84,1 milyar dolar maddi zarara yol açacağını duyurdu. TÜRKONFED raporunda altyapı hasarları 7 ana başlık altında toplandı.(Ulaşım, elektrik, doğalgaz, petrol hatları, haberleşme, hastaneler, okullar)

Bütün bunlara ek olarak, seçim belirsizliği ve öngörülemezliği bizi bundan sonraki sürecin bizim için çok zorlu olacağı konusuna getiriyor.

Bu yazının yayına hazırlandığı Pazartesi akşamı SPK, Çarşamba günü Borsa İstanbul’un kapatılma kararının uzatılmasını henüz açıklamamıştı. Hatta yatırımcıları tatmin edici bir açıklama ve bir dizi önlem almadan açılmak Bist 100’deki çöküşü buradan derinleştireceği için en az %10-15 geri çekilmenin mümkün olacağını düşünüyorum. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, asrın felaketi için yatırımcılar adına hangi hazırlıkları yaptıklarını acilen açıklamalı… Nakit ihtiyacının nasıl karşılanacağı da açıklanmalı…

Borsa İstanbul’un açılmasıyla birlikte düşüşünün devam ettiği piyasa için kısa notlarımı da aktarmak istiyorum.

Dolar kuru üzerinde baskı altında tutulan bu süreç, artan döviz ihtiyacının özellikle seçim belirsizliğinin arttığı Mayıs ayı sonrası dönemde kurdaki yukarı yönlü seyrini sürdürdü.

Altında bu kadar üzücü bir dönemde benim görüşlerimi merak edenler için ‘dolar’ endeksi yükseliyor, emtialar düşüyor ve emtialar 1850 doların altına iniyor ve 1850 yılı olma ihtimali nedeniyle gram seviyesi hala beklenenden yüksek. Dolar ons seviyesi Salı günü 16.30’da beklenenden yüksek olacak. 1.100’lere kadar gerçeğin izini sürme potansiyelini görüyorum. Bu saatlerde 1850 ons/dolara yakınsayan altın, Salı günü gelecek verileri bekliyor. Sonrasında ya gerçeği yıkacak ya da hatasız tekrar 1870’e rahatlayacaktır. Dediğim gibi gelecek verisi çok değerli ve gelecek bilgisi yıllık %6.50 olan ABD enflasyonunu aşağı çekmezse ABD faizinin yeniden 0.50 artması ihtimalini güçlendiriyor ve bu durumda altının fiyatı düşebilir. 1790 dolar/ons seviyesinde…

Hepimizi boğan bu süreçte milletimizin başı sağolsun. Merhumun mekanının Cennet olduğuna olan inancımla Allah geride kalanların sabrını ve sebatını arttırsın. Bu depremin vicdani sorumluluğunun, bundan sonra böyle büyük acıları yaşamak için davranışlarımızı değiştirdiğimiz bilinçli vatandaşlar olabilmemiz için hepimize en büyük kırılmayı yaratması dileğiyle…

Takip ettiğim son bir konuyu hatırlatmak isterim:

Türkiye Barolar Birliği Başkanı, depremde yıkılan binaların bir daha böyle afetlerin yaşanmaması için yapımında, kontrolünde ve onayında emeği geçenler hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu sürecin takipçisi olarak gerekli kamuoyu baskısını göstermemiz gerektiğini düşünüyor, ilgi ve takibinizi bekliyorum.

Sevgiler

Ekonominin Gülen Yüzü

instagram

heyecan

Facebook

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerçek ve kaliteli istanbul eskort bayanları
-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort