Ukrayna’nın karşı saldırısının ikinci ayı: yavaş ilerlemeye ne sebep oluyor?
Frank Gardner ve Jake Horton | BBC Güvenlik Muhabiri ve BBC Verify
Ukrayna’daki savaş kritik bir aşamada. Bundan sonra olacaklar hem ülkenin geleceğini hem de Avrupa’nın güvenliğini şekillendirebilir.
Rus işgalinin ilk 18 ayında Ukrayna ordusu çoğunlukla savunmadaydı. Ancak bu yaz Ukrayna, Batı tarafından sağlanan milyarlarca dolarlık silah desteğiyle saldırıya geçti.
Kiev’in hedefi, Rusya’yı işgal altındaki doğu ve güney topraklarından tamamen çıkarmaktır.
Peki, kış öncesi her anın bir bedeli olduğu Ukrayna saldırısının ikinci ayında Ukrayna ordusunun ilerleyişi nasıl görünüyor?
Doğu Ukrayna’daki işgal altındaki bölgelerin büyüklüğü ile karşılaştırıldığında, Ukrayna ordusunun son iki ayda kaydettiği ilerleme oldukça küçük.
Rusya, komşusunun topraklarının yaklaşık yüzde 20’sini işgal ediyor.
Rus ordusu da bu bölgelerde güçlü savunma mevzileri inşa etti.
Aslında, Kasım 2022’den bu yana geçen 10 ayda sahada büyük bir değişiklik olmadı. O dönem, Ukrayna’nın Herson şehrini ve kuzeydoğudaki geniş bir alanı yeniden ele geçirdiği son atılımıydı.
Ancak sahada Ukrayna hiç gülmüyor.
Sonunda Donetsk bölgesindeki Staromaiorske köyünü geri aldılar.
Ülkenin doğusunda, bu yaz başlarında kaybettikleri Bahmut civarındaki bazı bölgeleri ele geçirdiler.
Güney Zaporijya’da da biraz ilerleme kaydetmeyi başardılar.
Burası stratejik değeri olan bir yer. Ukrayna buradan Azak Denizi’ne ilerlemeyi başarırsa, Kırım’dan doğu Ukrayna’ya giden ikmal hatlarını kesebilir.
Aşağıdaki haritada Ukrayna’nın Mariupol çevresindeki ilerleyişini mor renkte görebilirsiniz. Kırmızı daireler Rusya’nın işgal ettiği bölgeleri, siyah daireler ise Rusya’nın inşa ettiği savunma mevzilerini gösteriyor.
Bu çemberlerin oluşturduğu hatlar, Rusya’nın ne kadar güçlü bir savunma hattı kurduğunu gösteriyor.
Ukrayna’nın ilerlemesi neden yavaş?
Bağımsız analistlere göre Ukrayna, bu iki ayda 1.125 kilometrelik cephenin iki bölgesinde yaklaşık 16 kilometre ilerlemeyi başardı.
Bu, hem Kiev’in hem de Batı’nın umduğundan daha yavaş.
Ukrayna kuvvetleri cephede diğer üç noktada gedik arıyor.
Ancak bunun olacağını bilen Ruslar, aylar içinde çağdaş tarihin en gelişmiş savunma mevzilerini inşa ettiler.
Siperler, bunkerler ve tank bariyerlerinden oluşan savunma sınırına binlerce mayın gömüldü.
Bu çizgi Ukrayna’nın ilerlemesini son derece zorlaştırıyor.
Londra’daki King’s College’dan savunma uzmanı Marina Miron, Ukrayna’nın güney cephesindeki hedeflerini küçültmek zorunda kaldığını ve Kırım’ı alma hedeflerini kısa sürede gerçekleştirmenin mümkün görünmediğini söylüyor.
Miron, Ukrayna ordusu için en gerçekçi hedefin, Rusya için değerli bir lojistik üs olan Ukrayna’nın güneydoğusundaki Tokmak şehrini almak olduğunu ekliyor.
Kiev, Temmuz ayında Tokmak’a zırhlı birlik gönderdi ve bu birlik yenildi.
Sosyal medyada paylaşılan ve BBC tarafından doğrulanan görüntülerde, Batı’nın yeni gönderdiği Leopard tankları ve Bradley savaş gemilerinin bir mayın tarlasına denk geldiği ve ardından Rus topçusu tarafından hedef alındığı görülüyor.
Rus ordusu işgalin ilk 12 ayında yaptığı bazı hatalardan ders almış görünüyor. Üstelik savunma alanında şaşırtıcı derecede yenilikçi ve etkilidirler.
Rus savunma taktikleri
Ruslar çok sayıda tanksavar mayını kullanıyor.
Batı tarafından sağlanan mayın temizleme araçları çoğunlukla bir mayın patlamasına dayanır, ancak sonraki patlamadan sonra kullanılamaz hale gelir. Ruslar bunu bildikleri için üst üste iki mayın koyarak patlamayı daha güçlü hale getiriyorlar.
BBC tarafından doğrulanan bir görüntüde, Zaporijya’da Ukraynalı askerlerin girdiği bir siperin uzaktan havaya uçurulduğu görülüyor.
Rus ordusu da hava kuvvetlerinden yararlanıyor ve Ka-52 Alligator taarruz helikopterlerini kullanıyor.
Bu helikopterler, Ukrayna savaş gemilerine mayınlarla yavaşlatılması gereken roketlerle saldırıyor.
Ukrayna’nın savaşta hava üstünlüğü yok.
Ukrayna hamlesinde bundan sonra ne olabilir?
Rusya savunma sınırını güçlendirirken, Ukrayna’da 12 yeni zırhlı tugay oluşturdu. Çoğu Avrupa’da eğitim gördü ve Ruslardan daha donanımlı.
Yeni silahlar sayesinde Ukrayna ordusu, Rus cephesinin içlerine doğru taarruz başlatabiliyor. Roket ve toplarla yapılan bu saldırılar, Rusya’nın komuta merkezleri ile akaryakıt ve mühimmat depolarını hedef alıyor.
İngiltere’nin sağladığı 240 kilometre menzilli Storm Shadow füzeleri, Rusya’nın birliklerini bazı cephelerin arkasına çekmesine neden oldu.
Ukrayna yeni füzelerin yanı sıra parça tesirli bombaları da kullanmaya başladı.
Bu bombaların küçük modüllerinin çoğu yere düştüğünde hızlı bir şekilde patlamayarak daha uzun vadeli bir tehdit oluştursa da, bu bombaları teslim eden ABD, bombaların bazı cephelerde Rus askerlerine karşı etkili olduğunu gördüğünü söylüyor.
Jane’s Defence analisti Gian Luca Capovin, misket bombalarının Ukrayna ordusuna yardım edeceğini ancak sahada büyük bir fark yaratmayacağını belirtiyor.
Öte yandan Rusya misket bombası da kullanıyor.
kış yaklaşıyor
Zaman Ukrayna’nın lehine ilerlemiyor.
Sonbaharda yağmur mevsimi başlayacak ve toprak yollar çamurla kaplanacağı için birliklerin ilerlemesi zor olacaktır.
Bunu soğuk kış koşulları takip edecek.
Bahar geldiğinde ABD’de başkanlık seçim kampanyaları başlamış olacak.
Ukrayna bugüne kadar değerli bir ilerleme kaydetmediyse, bugün olduğu kadar ABD ve NATO’ya güvenmeye devam edip etmeyeceği bilinmiyor.
Kiev için zaman daralırken, Rusya’nın tek yapması gereken yasadışı yollardan ele geçirdiği toprakları elinde tutmaya devam etmek.